Åderbråck

Skonsam behandling i moderna lokaler

Fördjupande information om åderbråck

Vårt blodomlopp består av artärer och vener. Artärernas uppgift är att förse kroppen med syre, venerna transporterar tillbaka det syrefattiga blodet till lungor och hjärta.

Venerna i benen har klaffar, som förhindrar att blodet rinner tillbaka ned i benet när det ska rinna uppåt mot hjärtat.

"Åderbråck uppstår när klaffarna inte sluter tätt, så att blod rinner tillbaka i venerna och ger ett ökat tryck och större blodmängd i venerna."

Det finns två system av vener i benen, ett djupt och ett ytligt. I det djupa systemet går större delen av blodflödet. Det är sällan några problem med dessa djupa vener. Mellan de båda vensystemen finns det förbindelser som kallas perforanter. Dessa hjälper till att omfördela blodet till det djupa blodsystemet när man tar bort delar av det ytliga systemet i samband med operation för åderbråck.

30 procent av befolkningen drabbas

Åderbråck uppstår i det ytliga vensystemet. Detta är ett vanligt problem, ungefär 30 procent av befolkningen drabbas av åderbråck. Det är sällan farligt, men är ofta ett kosmetiskt problem. Det är inte ovanligt att man också har mer eller mindre andra besvär som svullnad, klåda, tyngdkänsla, värmeökning, krypningar eller kramper.

Åderbråck

Åderbråck uppstår när klaffarna i venerna, av någon anledning glidit isär, vilket medför att en del blod rinner tillbaka i venen i stället för att rinna uppåt mot hjärtat. Detta medför ett ökat tryck och ökad blodmängd i venerna som börjar vidga och slingra sig. De blir allt mer ytliga och synliga och ofta störande ur kosmetisk synvinkel.

I allvarligare fall kan cirkulationen i huden påverkas så att det utvecklas mörka, pigmenterade hudförändingar eller att huden på underbenen blir hård och oeftergivlig. Även eksem, spontana blödningar och bensår som inte läker kan utvecklas.

Åderbråck är delvis ärftligt

Åderbråck har en tydlig ärftligt komponent, men det finns också många som får åderbråck utan att föräldrarna lidit av åkomman. Och det finns även fall där det går åt andra hållet, det vill säga att föräldrarna haft problem, men barnen klarar sig.

Åderbråck kan inte botas av att använda stödstrumpor, men de kan hjälpa mot svullnad och andra symtom som åderbråck kan ge.

Gravida kvinnor bör undvika att bli opererade. Om man ammar så bör man pumpa ur bröstmjölk dygnet efter operationen.

Lider du av åderbråck är det oss du ska vända dig till. Om du gör ingreppet av kosmetiska skäl så garanterar vi att vi tar bort alla buktande och putande åderbråck på benen. Om en kompletterande operation skulle behövas är den kostnadsfri.

Välkommen att kontakta oss om du eller någon närstående lider av åderbråck. Hos oss är du i kompetenta och serviceinriktade händer.

ben

Boka in din åderbråcksbehandling nu!